: Produkty
tradycyjne Województwa Śląskiego
Obecnie na Liście Produktów Tradycyjnych prowadzonej przez Ministerstwo
Rolnictwa i Rozwoju Wsi z województwa śląskiego wpisanych jest już 111 produktów
WŚRÓD
NICH ZNALAZŁY SIĘ:
ŻOŁĄDKI Z
GĘSI PO SIEWIERSKU
SMALEC GĘSI
Z SIEWIERZA
ŻUREK
SIEWIERSKI
SIEWIERSKA
KACZKA
PIECZONA
WĄTRÓBKI
GĘSIE PO SIEWIERSKU
BORÓWKA/
BRUSZNICA SIEWIERSKA
SIEWIERSKA
GĘŚ PIECZONA
Wszystkie
w/w produkty regionalne serwowane są w Restauracji Złota Gęś w Siewierzu.
Podajemy informacje za stroną https://www.zlota-ges.pl/
Podajemy informacje za stroną https://www.zlota-ges.pl/
Restauracje Złota Gęś to
synonim tradycji i rodziny. Założone i prowadzone
przez rodzinę Kubik niezmiennie od 1945 r. oferują swoją specjalność
żołądki z gęsi, gęś pieczoną, kurczaka pieczonego, kaczkę pieczoną, żurek,
brusznicę, ogórki kiszone, jak również dania przyrządzane z gęsi w towarzystwie
dobranych dodatków oraz wiele innych specjałów. Przy restauracji działa sklepik
z chlebem tradycyjnie wypiekanym, wyrobami mięsnymi czy domowymi ciastami, a na
specjalne okazje realizujemy zamówienia. Na ul. Warszawskiej 46 oferowana
jest możliwość noclegu wraz ze śniadaniem.
Nagrody i wyróżnienia
Złota Gęś
jest Wicemistrzem Wojewódzkim w Kategorii Firma - tytuł przyznany w
konkursie "AGROLIGA 2008", odbywającym się pod patronatem Ministra
Rolnictwa, Prezesa TVP S.A., Prezesa ARiMR, Prezesa ARR oraz
Stowarzyszenia AgroBiznesKlub.
Aż 7
produktów oferowanych przez Złotą Gęś zostało, na wniosek Marszałka Województwa
Śląskiego, wpisanych na Listę Produktów Tradycyjnych prowadzoną przez
Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
PERŁA 2008
za żołądki z gęsi - autorskie danie rodziny Kubik, które zostały uznane za
najlepszą polską regionalną potrawę w konkursie Nasze Kulinarne Dziedzictwo -
Smaki Regionów.
opracowały: Martyna, Julia, Dominika, Emilka
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz