wtorek, 5 listopada 2019

Nasze Produkty Regionalne

Produkty tradycyjne Województwa Śląskiego
Obecnie na Liście Produktów Tradycyjnych prowadzonej przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi z województwa śląskiego wpisanych jest już 111 produktów
WŚRÓD NICH  ZNALAZŁY SIĘ:
ŻOŁĄDKI Z GĘSI PO SIEWIERSKU   

SMALEC GĘSI Z SIEWIERZA

ŻUREK SIEWIERSKI

SIEWIERSKA KACZKA PIECZONA                      

WĄTRÓBKI GĘSIE PO SIEWIERSKU

BORÓWKA/ BRUSZNICA SIEWIERSKA

SIEWIERSKA GĘŚ PIECZONA  
 Wszystkie w/w produkty regionalne serwowane są w Restauracji Złota Gęś w Siewierzu. 

Podajemy informacje za stroną  https://www.zlota-ges.pl/
Podobny obrazRestauracje Złota Gęś to synonim tradycji i rodziny. Założone i prowadzone przez rodzinę Kubik niezmiennie od 1945 r. oferują swoją specjalność żołądki z gęsi, gęś pieczoną, kurczaka pieczonego, kaczkę pieczoną, żurek, brusznicę, ogórki kiszone, jak również dania przyrządzane z gęsi w towarzystwie dobranych dodatków oraz wiele innych specjałów. Przy restauracji działa sklepik z chlebem tradycyjnie wypiekanym, wyrobami mięsnymi czy domowymi ciastami, a na specjalne okazje realizujemy zamówienia. Na ul. Warszawskiej 46 oferowana jest możliwość noclegu wraz ze śniadaniem.
Nagrody i wyróżnienia
Złota Gęś jest Wicemistrzem Wojewódzkim  w Kategorii Firma - tytuł przyznany w konkursie "AGROLIGA 2008", odbywającym się pod patronatem Ministra Rolnictwa, Prezesa TVP S.A., Prezesa ARiMR, Prezesa ARR oraz Stowarzyszenia AgroBiznesKlub.
Aż 7 produktów oferowanych przez Złotą Gęś zostało, na wniosek Marszałka Województwa Śląskiego, wpisanych na Listę Produktów Tradycyjnych prowadzoną przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Podobny obrazPERŁA 2008 za żołądki z gęsi - autorskie danie rodziny Kubik, które zostały uznane za najlepszą polską regionalną potrawę w konkursie Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów.



opracowały: Martyna, Julia, Dominika, Emilka

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz